Email: :Heslo 
Zapomenuté heslo?
titulni fotografie
Domů Fórum Galerie Komentáře Statistika Farmvideo Návštěvní kniha Odkazy Pravidla Ke stažení OLD Eshop

Zobrazit kategorie  Zobrazit fotografy  Zobrazit galerie  Zpravodajství  Novinky  
Pavlas   08.06.2011 17:01:47
Nejsem si jistej jestli je to Senáž smile smile
David Roudnicky   08.06.2011 17:32:05
a co by to tedy mělo být?
Pavlas   10.06.2011 08:07:24
Silaže smile Senáž má řezanku 5-7 cm smile a dělá se to věží bez přívstupu vzduchu . A princip je že rostlinky jsou ještě žive vydýchají zbytek Kyslíku přemění na CO2 který konzervuje smile smile
neznalek   10.06.2011 08:36:30
sakra smile asi něco děláme plno let uplně špatně smile I když, nějak tak, to mohlo být popsané v učebnicích z minulého století smile
Jiri Rakus   10.06.2011 10:21:52
Nevím jak vy, ale je to úplně jedno,jelikož teď dělám závěrečné zkoušky, tak vím,že siláží se nazývalo všechno,co se konzervovalo(Píce, kukuřice, slunečnice atd.) od roku 1989 se rozšířil název senážsmile tak se používá obojí :) ve starých učebnicích se lze dočíst toho,že se silážuje travní porostsmile
Iva   10.06.2011 10:46:05
Nás zase učili, že se to liší podle obsahu sušiny, kdy senáž by měla mít sušinu nad 50%... Ale v praxi jsem nikdy od nikoho neslyšela, že by se třeba zrovna vojtěška silážovala. A tak je to bohužel téměř se vším smile
OŤAS   10.06.2011 11:31:25
Za senáž se považuje sklizeň zavadlého porostu s výší sušiny od 25 do 45%, jak popsal velice dobře Pavlas až na jeden detail, neznamená že co nejde do věží není senáž. Senážuje se i do jam, balíků nebo vaků. Za silážování se považuje proces při kterém dochází díky mléčnému kvašení ke konzervaci hmoty. Tato galerie je správně o senážování.
Pavlas   10.06.2011 14:33:35
Jen říkám co nás uči ve škole smile smile smile smile
Zetor   13.06.2011 00:48:38
Kdysi jsem to tady už psal. Moderně se za silážování považuje konzervace rostlin na bázi glycidů. Senážování je konzervace bílkovinných rostlin. Tím se to rozdělí. Možná to je vědecky odůvodněnej termín, a nebo jen páprdové ve výzkumácích začali být neklidný, že najednou se nějaký zavadání píce neřeší, tak si vymysleli novou upravenou definici... Ale tohle dává smysl...
Pavel Toman   13.06.2011 07:09:25
Bílkovinové a cukerné rostliny? To mi prosím vysvětli, o tomhle dělení sem v životě neslyšel.
ZETOR5211konik   13.06.2011 10:33:52
To Pavel Toman - Plodiny se opravdu dělí na Bílkovinné (např. vojtěška, jetel), Polobílkovinné (např. GPS) a Glycidové (cukerné=např. kukuřice).
V dnešní době se hodně používá jak říká Zetor že glycidové se silážují a bílkovinné se senážují, ale mělo by se to rozdělovat podle sušiny cca25-35%=siláž a co má víc sušiny je senáž i když tento název dnes už neplatí a kvůli EU se to označuje jako Siláž o vyšší sušině, což už z toho názvu vyplývá podle čeho se bude siláž a ,,senáž,, od sebe odlišovat...smile
Pavel Toman   13.06.2011 13:02:56
A podle čeho se to dělí? Podle obsahu nebo poměru bílkovin a cukrů v sušice?
Zetor   13.06.2011 14:50:03
Díky za potvrzení, já už nevím, kde jsem to viděl napsaný, a podle čeho se to dělí, to přesně nevím, nejsem odborník přes rostliny...
ZETOR5211konik   14.06.2011 09:49:03
To Pavel Toman - Rozděluje se to podle obsahu cukru nebo bílkoviny v rostlině a proto glycidové lze za DOBRÝCH podmínek silážovat i bez konzervantu, kde oproti bílkovinným které obsahují cukru méně se to bez konzervantu neobejde.
Zetor- já taky nejsem kdoví jaký odborník přes rostliny ale učili nás to ve škole tak jsem se to naučil smile navíc byl o tom pěkný článek ve v příloze Farmáře 6/2011.
Pavel Toman   14.06.2011 09:53:45
Hlavně že mi ta příloha farmáře leží kousek od klávesnice smile Díkysmile
farmweb@atlas.cz
© Martin Rosta 2005-2024
czdeenlogo
Tento server je housován v Datacentru Moravia
Script vykonan za: 0.014379024505615.s