Email: :Heslo 
Zapomenuté heslo?
titulni fotografie
Domů Fórum Galerie Komentáře Statistika Farmvideo Návštěvní kniha Odkazy Pravidla Ke stažení OLD Eshop

Zobrazit kategorie  Zobrazit fotografy  Zobrazit galerie  Zpravodajství  Novinky  
Väderstad   26.09.2010 16:57:12
vysvětlete mi prosim někdo jaký má význam uválcovat to , u nás sem toto nikdy neviděl smile
cisi   26.09.2010 17:00:34
Mám tu samou otázku smile smile
Magrixak   26.09.2010 17:00:51
Typoval bych to na rozmačkání hrud.smile
Jiri Rakus   26.09.2010 17:11:43
pomáhá udržení vlhkosti v půdě,alespoň tak jsme se to učili ve škole.
Travis   26.09.2010 17:23:44
My to děláme kvůli rozdělání hrud aby nepřeschly. Akorát cambridgema
deutz215   26.09.2010 17:32:02
my to robíme tiež..po podmeitke to robíme ak stihneme..ak je niekto voľný teda..ale ináč to robíme pred sejbou..pripraví sa pôda a následne na druhý deň válce skrz hrudy aby bola jemnejšia hrudkovitosť a samozrejme aj kvôli vlahe,,
Matúš.V   26.09.2010 17:47:40
Predpokladám, že na toto pole pripravovali lôžko pod repku olejnú. Keďže je dosť komplikovaná jeseň tak valcovanie ma celkom logické vysvetlenie.
Pod repku je vhodné mať jemnejšiu štruktúru a navyše lepšie zaberá herbicíd aj fungicíd aplikovaný postemergentne. Na druhej strane opakovane sa stláča pôdny profil a bezhrudnatosť spôsobia určite vodnú eróziu. Pod repky by sa o tejto operácii dalo dlho diskutovať.
Ak ide o ozimné pšenice a jačmene je to zbytočná a možno viac škodná operácia, Keďže dnešné moderné stroje majú všetky prítlačné valce.
Petr   26.09.2010 18:59:34
Tento týden se u nás začal set ozimý ječmen i ozimá pšenice. Sled operací byl následující - po sklizni byla provedena první podmítka diskama nebo terranem. Těsně před setím se kypřilo, čímž se bohužel podařilo vytáhnout všechny hroudy. Na druhou stranu poslat tam třeba jen disky, tak nic nezmůžou, vzhledem k tomu jak je momentálně "tvrdo", takže i to kypření mělo svoji logiku. Další operace byl 2x kompaktor, který toho ale moc nepodělal, proto nakonec muselo nastoupit válení cambridgema a to před setím i po setí. Zkrátka a jednoduše, bez samotného válení to seťové lůžko prostě nepřipravíte. Možná kdyby se provedlo kypření ihned po sklizni se zaválením, byla by situace o něco lepší, ale na to zase tenkrát nebyl čas...
Zetor   26.09.2010 19:48:11
To Petr: Myslíš, že by se situace vyvíjela jinak, pokud by se místo jednoho kypření provedly dvě? Tedy postupně prohloubit až na tu finální hloubku? Tak by ty případné hroudy byly menší, půda by se zpracovávala po menších kusech...
Petr   26.09.2010 20:58:35
To Zetor: Myslím si, že určitě. Tak například letošní setí řepky na poli, kde byla ihned po sklizni jarního ječmene, někdy okolo 25. července, provedena první podmítka Terranem. Následoval zhruba 15 až 16 dní klid a pak bylo provedeno hloubkové kypření Tigerem LT v optimálních podmínkách, kdy nebylo ani mokro, ale zase ani sucho. Poté už jen těsně před setím kompaktor a samotné setí probíhalo okolo 20. srpna. Dnes je na tom poli perfektně založený porost řepky, jeden z nejlepších v okolí. Jinými slovy se jedná o celou technologii postupného prohlubování, kterou doporučuje Horsch a letos jsem názorně přesvědčil, že má svůj smysl. Dokonce v některých oblastech postižených suchem bych to nazval nezbytností při kompletním zpracování a přípravě půdy pro setí řepky i pšenice. Kromě toho, jak už jsem se zde dříve vyjadřoval, nikde není napsané, že technologii a doporučení od Horsche musím dělat automaticky pouze s jejich stroji...
Matúš.V   26.09.2010 21:12:16
Pre Petr: Ako píšeš Horsch to doporučuje, ale tento systém je starší a pôvod má z USA, ale skôr zo siatia kukurice a sóje.
Podľa mňa osobne vhodný pre zakladania porastov repky. Pri pšenici a jačmeni tento postup podobný, ale možno nie až tak hlbko. Zaujímavé bude zakladanie porastov po týchto dažďoch lebo je to už celkom katastrofa smile
Petr   26.09.2010 21:32:13
To Matúš.V: Jak říkáš, pod pšenice a ječmeny zhruba do max 15 až 18 cm - víc není třeba. Naopak pod řepky bych šel na těch 20 až 25 cm. Jinak nejdůležitější na celém tomto postupu je vychytat právě ty nejlepší podmínky pro to kypření (ani sucho, ani mokro) a pak to má smysl...
farmweb@atlas.cz
© Martin Rosta 2005-2024
czdeenlogo
Tento server je housován v Datacentru Moravia
Script vykonan za: 0.0069510936737061.s