Email: :Heslo 
Zapomenuté heslo?
titulni fotografie
Domů Fórum Galerie Komentáře Statistika Farmvideo Návštěvní kniha Odkazy Pravidla Ke stažení OLD Eshop

Zobrazit kategorie  Zobrazit fotografy  Zobrazit galerie  Zpravodajství  Novinky  
votech   10.07.2010 21:52:17
co to je ta desikace ? slýchám to vždycky cca těch 10 dní před sklizní, a většinou u řepek
Zetor 16145   10.07.2010 21:53:53
Pokud se nemýlím (kdyžtak mě opravte) je to "spálení" té řepky aby byla zralá smile
Pavel Toman   10.07.2010 22:16:00
Desikace je přerušení vegetace chemickými prostředky. Nejčastěji se používají přípravky na bázi látky Glypfosát (nejznámější je Roundup). Tato látka přeruší v rostlině syntézu určitých aminokyselin, bez kterých není rostliny schopna žít.
Desikace se provází v rozmezí 10 až 20 dnů před sklizní... tedy v období, kdy má rosltina již vytvořená semena, všechny odstatní tkáně přestávají fungovat - z rostliny se odpařuje ve velkém voda a všechny růstové a vyživovací procesy zpomalují - rostliny umírá = zraje. Desikant se proto musí aplikovat ve chvíli, kdy už je překročena hranice = semena jsou plně vyvinuta a rostlině zbývá už jen uschnout. Přírodně se tyhle procesy nepřeruší najednou, ale postupně "dojíždějí". Desikací se tyhle procesy utnou naráz.
Desikace se provádí hlavně u řepky, kdy je součastně asplikováno i lepidlo, které zmírní pukání šešulí. Ale desikují se i tzv. havarované porosty = zaplevelené nebo polehlé. Nerovnoměrně zralé porosty, nebo např porosty žita, popř i ovsa - žito i oves mají tu nevýhodu, že zrno dozraje mnohem dřív než uschne celé stéblo, a tak se to desikantem srovná.

Ještě je dobré zmínit že je desikace a desikace.
- V chemii je desikant látka, schopná poutat vodu a vysušit tak okolní prostředí, tkáň (hygroskopická látka). Tímto začala i desikace v zamědělství - dneska se těmito "originálními" deikanty desikují např. brambory - vysuší se nať, ale hlízy zůstanou netknuté, kdežto desikanty na bázi glyphosátu ničí i kořeny a hlízi.
- v moderním zemědělství se pojem desikant vzevšeobecnil a platí pro každou látku, která urychlí zrání rosltiny, a tak se jako desikant označuje např i zmínění roundup apod., ikdyž to (z hlediska chemie) desikanty nejsou
baki   11.07.2010 00:24:33
Pavel Toman Děkujismile
farmweb@atlas.cz
© Martin Rosta 2005-2024
czdeenlogo
Tento server je housován v Datacentru Moravia
Script vykonan za: 0.0031421184539795.s