Email: :Heslo 
Zapomenuté heslo?
titulni fotografie
Domů Fórum Galerie Komentáře Statistika Farmvideo Návštěvní kniha Odkazy Pravidla Ke stažení OLD Eshop

Zobrazit kategorie  Zobrazit fotografy  Zobrazit galerie  Zpravodajství  Novinky  
cj.vlada   21.01.2008 18:03:45
chci se zeptat proč když se zklízí cukrovka tak proč se nechává na poli?jsem z vysočiny tak s tím nemám zkušenosti.smile
Ondra A   21.01.2008 18:12:00
Když je na poli nebo někde jinde a je venku tak ona jakoby zmrzne a pak je to lepší aspon myslím už sem to slyšel
téesák   21.01.2008 18:16:15
no jo ale cj.vlada, myslí asi že na vysočině maj na to skládkysmile
OŤAS   21.01.2008 18:16:41
To cj.vlada. Cukrovka se skladuje tam kde je pevná plocha a hlavně kde je volný přístup pro nakládání. Jsou různá úložiště, samozřejmě že nejlepší jsou pevné plochy , které se jinak využívají jako parkoviště strojů , nebo polní betonová hnojiště, část polního letiště, zkrátka všechno záleží na podmínkách a možnostech podniku.
pavel.koky   21.01.2008 19:26:57
Myslím že cj.vlada se ptá proto, že na Vysočině se cukrovka nepěstuje. A důvod mu již vysvětlil OŤAS.
petr02   21.01.2008 20:16:38
Otázka byla: proč se skladuje na poli před odvozem do cukrovaru.
OŤAS   21.01.2008 20:37:31
Dřív se cukrovka z pole vozila ve většině případů na skládky na nádražích a odtud vlakem do cukrovarů (automobilová doprava se používala jen na velmi krátké vzdálenosti). V cukrovarech byly obrovské skládky kde se s bulvama manipulovalo většinou splavováním a tím se nahrubo očisťovaly. Ještě k těm skládkám- pokud je řepa delší dobu na hromadě, tak se částečně zapaří a hlína lépe odpadává.
Dnes se svoz řepy dělá systémem, kdy řepa je např. na polní skládce a překládá se na odvozné prostředky pomocí čistících nakladačů a tím se cukrovka nahrubo očistí od hlíny a v cukrovarech jsou jen záložní skládky, kdyby došlo k výpadku v harmonogramu svozu.
Dřív byl taky problém s hlínou která se usazovala v odkalovacích jímkách, protože zemědělci měli strach zejména z chorob jako je háďátko atd. a o tuto hmotu neměli zájem.
Bořik   21.01.2008 21:29:13
Je to hlavně proto že cukrovarů je v ČR asi sedm a v případě Dobrovice se cukrovka sváží z více než stokilometrové vzdálenosti.
farmweb@atlas.cz
© Martin Rosta 2005-2024
czdeenlogo
Tento server je housován v Datacentru Moravia
Script vykonan za: 0.0061619281768799.s