Email: :Heslo 
Zapomenuté heslo?
titulni fotografie
Domů Fórum Galerie Komentáře Statistika Farmvideo Návštěvní kniha Odkazy Pravidla Ke stažení OLD Eshop

Zobrazit kategorie  Zobrazit fotografy  Zobrazit galerie  Zpravodajství  Novinky  
oryxman   19.11.2012 18:47:49
Pěkně ! Nedavno Ropa přišla s 2 napravovým vyoravačem a ted zas Holmer přišel s odpovědi na Tigera , zajimalo by mě , ktery z techto velikánu, bude kralovat ve sve kategorii ? Zajimave by určitě bylo je porovnat na stejnem poli a ve stejnych podminkach .
TomDuba   24.11.2012 20:55:10
Docela by mě zajímalo, jestli už Holmer má také nějaký systém podobný mikrořezu jako má Ropa Tiger/Panther nebo Grimme Rexor, neví někdo náhodou?

EDIT: A dokonce i Franz Kleine s řadou Beetliner by mikořez měl mít také. Tam ovšem nevím jak to bude do budoucna, pokud FK byl koupen Grimme...
Jakub Medera   24.11.2012 22:23:48
Nechci tu hýřit nějaké mylné informace, ale v čem spočívá označení, které spousta lidí používá? Mikrořez? Není to náhodou z názvu seřezávacího ústrojí Ropa Micro topper? Osobně jsem letos měl možnost vidět řešení seřezávání u nových strojů Ropa, Grimme a Holmer a až na detaily jsou tyto systémy velmi podobné. Rozdíl, který je patrný na první pohled je počet a délka hmatačů, i když u Ropy jsem viděl na novým Micro Topperu jednou 3 a podruhé 4 hmatače. Co se týče práce, tak 2 nezávislé obsluhy dvou Rop s Micrem potvrdily a taky to šlo vidět, že práce Micra je dobrá do té doby než přijdou nestejně velké bulvy.
TomDuba   24.11.2012 22:38:16
to Jakub Medera: Pokud to tak je, tak já žiju v minulosti, tomu bych se nedivil...
Jen jsem vycházel z jedné galerky na FW, kde se předváděla nová Ropa, asi V8-4b, a v porovnání s Holmerem měla na stejném poli o 5% větší hmotnost sklizené řepy, což se tam připisovalo právě mikrořezu, tedy přesně Micro topperu. Je ovšem možné, že Holmer už podobný systém má a já o tom jen nevím.

Pak by mě ještě zajímalo jaký je problém s tou různou velikostí bulev. Vždyť právě kvůli různé velikosti bulev a následném seříznutí to bylo vymýšlené, aby se zamezilo velkým ztrátám na řepě při jejím skrojení.
Jakub Medera   24.11.2012 22:55:16
Na to si moc dobře vzpomínám. Ovšem nevím, jak byl Holmer starý ani jak dobře ho měli seřízenej. Letos jsem viděl na Hané extrém, kdy byly po Holmeru bulvy seříznuty v půlce a nikdo to nijak neřešil. Dále jsem měl možnost vidět ropácký výsledky z Beet europe 2012, kde Ropa vyhrála a minulý týden na předvádění Holmeru T4-40 jsem viděl rovněž výsledky z Beet europe, kde zase vyhrál Holmer T3, takže ty porovnání musí brát člověk trochu s rezervou. K Micru od Ropy. Jednoduše, pokud je za velkou bulvou malá, tak ji ty hmatače přeskočí a nůž neseřízne a u velké bulvy ( po menších ) byl zase skrojek příliš velký.
Proxima   25.11.2012 17:42:07
Tak přihodím něco do dizkuze, výsledky z Beet Europe 2012 jsou poměrně důvěryhodné (na internetu je i tabulka vytvořená nezávisle na firmách). Ropa zde vyhrála v některých kategoriích a Holmer zase v jiných, ale i tak si nevedl špatně, tak není divu, že se s výsledky Holmer chlubí. Zde jsou výsledky dvou špiček ve sklizi cukrové řepy a to firmy Holmer a Ropa:

Holmer T3 - Ropa Eurto Tiger V8-4

Rychlost jízdy (km/h): 6,6 - 5,8
Výkonnost (t/h): 149,5 - 131,5
Hloubka vyorávání (cm): 6,5 - 7,0
Půda ve vyoraném (%): 9,5 - 9,8

Ztráty nad zemí (%): 0,5 - 0,3
Ztráty pod zemí (%): 0,6 - 0,5
Zlomené kořeny (%): 2,3 - 2,0
Celkové ztráty (%): 3,4 - 2,7

Neoříznuto (%): 16,2 - 22,2
Dobře seříznuto (%): 82,8 - 77,0
Hluboko seříznuto (%): 1,0 - 0,8

Co se tíče Micro Topperu a loňského porovnání v Senici na Hané. Ropa zde byla dovezená z Německa a byla to jedna z prvních, která měla Micro Topper. Porovnávána zde byla s Holmerem Terra Dos T2 bez micra. A rozdíl byl skutečně 5%.

Výsledky zde můžete brát orientačně, stejně je praxe jiná. Letos jsem měl možnost vidět vyorávku Holmerem T3 kde si podnik pravděpodobně přál co nejmenší seříznutí tak, že vyoraná hromada na poli byla takřka zelená. V dalším nedalekém podniku naopak neřešili výše zmiňované hluboké seříznutí takřka do půlky bulvy. Takže každý to řeší posvém, buďto chce nahnát tuny a cukrovar si to nechá líbit, nebo je mu to jedno. Jinak Mikro Topper již používá kde kdo, ale jako první s ním přišla firma Ropa. A poznatek, který zde zmínil Jakub Medera je pravdivý, i jiná obsluha Ropy potvrdila že v nerovnoměrném porostu Micro Topper menší bulvy neseřezává a vznikají tzv. Štětky.

Jeden další takový postřeh (který potvrzuje výše uvedenou tabulku z letošních testů v Německu) jsem letos zjistil u více uživatelů jak Ropy tak Holmera. Ropa za každých podmínek čistí hůře než Holmer. Potvrdili to i obsluhy zdejších překlepávačů. Čím to je jsem si nedovedl vysvětlit. Na tuto otázku mi dokázali odpovědět spokojení uživatelé techniky Holmer v ČR. Holmer má údajně o něco delší čistící dráhu a jinou velikost prstů paprskových kol, čímž dosahuje lepší čistoty bulev.

Jinak k Holmeru. Z důvěryhodných informací jsem zjistil pár info. Firmu Holmer starý pan Holmer předal synovi, který ji prodal cizímu majiteli. Udajně již firma se zakladatelskou rodinou nemá takřka nic společného. Holmerům zůstalo pouze jméno a pozemky, za které si nechávají novým majitelem platit. Přišlo zde údajně nové vedení a hodně zaměstnanců odchází k 20 km vzdálené konkurenční fabrice Ropa.
smile
TomDuba   25.11.2012 18:17:12
Jo, na tyto výsledky z Beet Europe jsem na netu už také narazil.

Jinak díky za informace, pánové.smile
Stando   25.11.2012 18:31:36
K tej nerovnosti skrojkov.. ono cukor sa tvorí iba v tej časti buľvy ktorá je v zemi . Môžte mať buľvy veľké až ,,do neba´´ keď ten cukor sa bude nachádzať len v tej časti ktorá bola v zemi môžte si aj sami to vyskúšať vytrhnite si takú repu ktorá bola celá v v pôde a takú ktorá bola z polovice v pôde a z väčšej polovice vonku. a skúste ju obúchať tak decentne aby ste nasimulovali tzv. mechanické poškodenie, a uvidíte že tá ktorá bola celá v pôde tak za predpokladu že má dobrú cukornatosť tak by mala sčervenať, naopak tá čo bola v pôde len polovične tak vám sčervená len tá časť ktorá bola v pôde a tá nadzemná časť nesčervená, pretože tam sa ten cukor ak by sa aj nachádzal tak to je mizivé %-nto. Takže možno preto niekde si nerobia veľkú hlavu s veľkých skrojkov pretože v tej nadzemnej časti buľvy sa cukor nevytvára , ale je to podľa mňa zas na úkor výnosu, pretože keď polovicu tej buľvy zreže ten vyorávač tak ostane len malá časť z tej repy a zas malé repy čo viem zo svojích skúsenosti tak cez dočisťovač prepadne. smile
farmweb@atlas.cz
© Martin Rosta 2005-2024
czdeenlogo
Tento server je housován v Datacentru Moravia
Script vykonan za: 0.0073111057281494.s